Search
  • Evert Blankesteijn

Over de kracht van meditatie 1

Er wordt wel gedacht dat je met meditatie het denken beter kan controleren. Dat is een misvatting. Controle is juist niet het doel.


Wat je wel doet, is het observeren van je gedachten; zonder oordeel over jezelf, of anderen, of over hoe iets wel of niet zou moeten zijn.

Je beseft dan dat je gedachten hebt, maar ook dat ze jou niet bepalen. Je hébt gedachten, maar je bént ze niet. (Hier is overigens weer niets zweverig aan, dit is logica ;)


Een belangrijk voordeel van mediteren is dat het 'vechten met je problemen' stopt. In plaats daarvan leer je te observeren. En te beseffen dat er, zeker tijdens de meditatie, eigenlijk geen enkel probleem hoeft te zijn.


Terwijl ik anders vaak alleen maar denk: 'het is zoals het is', ervaar ik dat tijdens het mediteren werkelijk en 'real time.' De geest komt dan als bijna vanzelf tot rust. Drukte en gepieker maken plaats voor stilte en kalmte. Het is voor mij als een mentale douche.


En daarna, als de knop van het dagelijks leven weer aan staat, wordt het een stuk makkelijker om je goed te concentreren, om heldere keuzes te maken en aandacht te geven aan wat er echt toe doet. En dat maakt de dag veel plezieriger, en zo goed als stressvrij ;)