Evert Blankesteijn

Deze foto toont Machi Pichu, de bijna 600 jaar oude Incastad in Peru. Begin deze eeuw stond ik daar met een goede vriend. Het was laat in de middag en de meeste toeristen waren alweer op de terugweg. Daardoor was het onverwacht stil. 

De zon stond laag, de lucht was fris, we konden ongelooflijk ver weg kijken en opeens was het alsof ik mij op de voorplecht van het moederschip aarde bevond, op reis, tussen verleden en toekomst, naar ik wist niet waar naartoe. En ik was er intens blij mee.

 

Het was niet alleen zo een zeldzaam moment waarop een mens een piekervaring kan beleven, een gevoel van eenheid met alles om je heen en het diepe besef dat het ok is zoals het is, maar het bleek ook de start van bezinning. Welke richting moest het eigenlijk op met mijn leven?

 

Het nam nog wel een paar jaar in beslag voordat mijn pad zich wat helderder begon af te tekenen. In de jaren 90 was ik een periode actief bezig geweest met Tai Chi, actieve en zen-meditaties, rebalancing massage, Hawaian healing en bio-energetica. Ik was dat al bijna vergeten in de loopbaanstress van de jaren die daar op volgden, maar oude liefde verdwijnt gelukkig nooit helemaal.

 

Inmiddels ben ik alweer een jaar of 10 bezig met het coachen en trainen van teams, met stressmanagement, persoonlijke counseling, workshops, verschillende meditatievormen, ademtechnieken en retraites.

 

De tegenstelling tussen het oude beheersmatige en soms ook autoritaire denken en handelen aan de ene kant en daar tegenover de noodzaak om te leven en te vanuit waardering, openheid en vertrouwen komt in werksituaties vaak erg helder en nogal scherp en pijnlijk naar voren. Voor mij een reden om, naast de trainingen teamperfomance en de teamcoaching die ik vanuit Bureau Blankesteijn verzorg, nu ook de kracht van meditatie te gaan benutten. 

 

Meditatie gaat een laag dieper en brengt energie en  emotionele intelligentie naar boven die je op een andere manier niet kunt oproepen. Daardoor kun je de aandacht en energie veel beter richten. Alledaagse conflictstof en onenigheid worden irrelevant en maken plaats voor openheid en vertrouwen, en het plezier om er samen voor te gaan.

Wat mij drijft is die kracht van meditaties daar te brengen waar het in deze tijd zo hard nodig is: op de werkplek, in bedrijven en instellingen: on the job, in het MT, in het team, in die delen van de organisatie waar het het hardst nodig is.

In mijn benadering volg ik heel graag de wijze lessen van mijn leraren en trainers en ook de goede voorbeelden, zoals - op de foto hieronder zichtbaar - van de Politie in Canada. Zij beginnen de dag met meditatie om zich kalm en minder geagiteerd in het werk te storten.

 

Ook bij Google, Intel, Samsung en de Amerikaanse Marine wordt overigens druk gemediteerd. Topmensen van Yale, Ebay, Twitter, Facebook en LinkedIn zijn er actief mee bezig. Gelukkig beginnen we in ons land deze achterstand snel in te lopen. Zoals hardlopen en aan je fitheid werken en gezond eten nu vertrouwd zijn geworden, zo wordt mediteren binnenkort net zo normaal en main stream. Doe mee, wees een voorbeeld en laat zien hoe het kan: verbeter de kwaliteit van de besluiten, de concentratie, de focus, het leidinggeven en het samenwerken.  (Info opleidingen en werkervaring)

Minimaal 3 x 3 minuten per dag een slimme ademtechniek toepassen geeft al verbluffende resultaten. 

'If your emotional abilities aren't in hand, if you don't have self-awareness, if you are not able to manage your distressing emotions, if you can't have empathy and have effective relationships, then no matter how smart you are, you are not going to get very far."
 

 

Daniel Goleman, Harvard, Yale Child Studies Center / University of Illinois Chicago

Opdrachtgevers :